Tämä adressi on allekirjoitettavien joukossa www.adressit.fi sivuilla.

"Kokeilu päiväkoti-ja kouluruoan valmistamisesta omassa keittiössä"

 

Päiväkoti- ja kouluruoka on muuttunut säästösyistä viljapainotteiseksi ruoaksi. Ruokaa syövillä lapsilta ja aiukuisilta on tullut palautetta, että ruoka ei ole myöskään riittänyt aika ajoin kaikille sitä tarvitseville. Aikuiset keskuskeittiön ruokaa syövät henkilöt eivät myöskään halua tyytyä lounasruokana pelkkään puuroon lisukkeineen. Keskuskeittiön valmistama ruoka ei ole sitä syövien koululaisten ja aikuisten mielestä ruokaa, joka tällä hetkellä täyttäisi nykyisen ruokaympyrän vaatimukset. Kasvaville lapsille ja sairauksista kärsiville sekä muille ruokaa syöville aikuisille ei riitä viljapainotteinen ruoka. Päiväkoti- ja kouluruoan tulee sisältää riittävästi kasvua tukevia proteiineja, hivenaineita ja vitamiineja. Kuitua lapset ja aikuiset saavat tarpeeksi nykyisestä tarjolla olevasta ruoasta.

Me adressin allekirjoittaneet teemme kansalaisaloitteen kokeilusta, jossa kaupunkimme yksi koulu ja päiväkoti aloittaa vuoden mittaisen kokeilujakson ruoan valmistamisesta kokeilualueiden omassa keittiössä käyttäen raaka-aineina paikkakuntamme lähiruokaa niiltä osin, kuin lähiruokaa on saatavilla. Henkilökunnan lomauttamisen sijasta keittiöihin siirretään tarvittava henkilökuntamäärä ja lisäksi työssä käytetään ammattiopiston työharjoittelijoiksi pyrkiviä henkilöitä. Näin hyöty on molemminpuolinen. Opiskelija saa harjoittelupaikan ja lomautusuhan alla olevat henkilöt saavat jatkaa työssä.

Kokeilussa mukana oleva henkilökunta tekee kustannuslaskelmat itse. Ruoka tehtäisiin alusta loppuun asti leivonnaisista alkaen kokeilukeittiöissä. Koulun muu henkilökunta voisi tehdä näennäisseurantaa lasten hyvinvoinnista ja vireysasteesta. He antaisivat raportin kokeilun päättyessä huomioistaan.


Kuntalaisaloite on saanut aikaan myös keskustelua puolesta ja vastaan. Toivon kuitenkin, että kun kritiikkiä tulee, että se ei olisi sellaista, josta ei tule riidan kylvämisen makua. Riitelemällä en aijo vastata adressisivuilla ja poistan epäasialliset kommentit. Toivon keksustelua aikuisten tasolla. Kommentit puolesta kertovat suoraan sen, miten päiväkoti-ihmiset ja vanhemmat ovat asian minulle kertoneet, kiitos vahvistuksesta. Adressin laitoin sen vuoksi, että uskaltaisimme yrittää vaikuttaa tämän kaupungin epäkohtiin.