angryRouskis suunnittelee jälleen kerran kotitalouksille uutta jätemaksua.Aikaisemmin se esitti samaa maksua ekomaksun nimellä. Tuolloin maksua ei hyväksytty, sillä sen katsottiin olevan lain vastainen maksu, joka ei kannusta jätteen kierrätykseen.
Mielestäni Rouskiksen periaate yrityksen tehokkaasta toiminnasta on vääristynyt. Milloin Rouskiksessa  herätään ajattelemaan, että kustannustehokkuus puuttuu.
Kunnallisella jätehuoltoyhtiöllä on työssä Korvenmäessä 27 henkilöä. Kunnalliset ja yksityiset jätehuoltoyritykset valtakunnallisesti tekevät samaa työtä, suuremmissa yrityksissä, huomattavasti pienemmällä henkilömäärällä  ja kustannustehokkaasti. Olisiko syytä tarkastella kustannustehokkuusasiaa muuten, kuin jatkuvasti jätemaksuja lisäämällä. Uusi jätemaksu ei aktivoi kansalaisia kierrättämään. Lisäksi Rouskis suunnittelee kierrätyspisteiden vähentämistä ja peräti kokonaan niiden lopettamista. Herää kysymys. Muuttuiko mikään asia Rouskiksen sisällä uuden toimitus- ja puheenjohtajan vaihdoksen myötä?
Kovasti on myös ollut tapetilla jätteen keräys Suomusjärvellä. Suomusjärven ongelmana ovat mökkiläisten kimpparoskikset, jotka täyttyvät nopeasti. Suomusjärvi on runsaan järvistönsä vuoksi hankalaa seutua jätteenkeräyksen näkökulmasta. Kirjoituksista olen ymmärtänyt, että mökkiläiset olisivat Rouskiksen puolesta puhujia. Kunnallisen Rouskiksen järjestämä jätteen keräys ei toimi sen paremmin, kuin yksityisten jäteyrittäjien jätekeräykset, päinvastoin. Rouskiksen toiminnan tehottomuus on nähty kierrätyspisteiden sotkuisuutena taajaman sisällä ja sen ulkopuolella. Kilpailutettu jätteenkuljetus tarkoittaa käytännössä sitä, että Rouskis pyyttää yrittäjiltä tarjoukset keräysajoista. Halvin voittaa ja voittanut ajaa vain ne kierrokset, jotka se on tarjoukseensa laittanut. Jos roskikset ovat täynnä, ne ovat täynnä siihen asti kunnes taas on roskiksen tyhjennysvuoro. Toki asukas voi soittaa ja pyytää erillistyhjennystä, mutta se maksaa erikseen.
Täysien kimpparoskisten vuoksi yksityinen jäteyrittäjä ajaa tapiokseen joka perjantai ylimääräisen ilmaisen tyhjennyskierroksen sen vuoksi, että alue pysyisi siistinä. Kunnallinen kilpailutettu jätteenkeräyskään ei poistaisi sitä ongelmaa mikä kipparoskisten täyttymisestä syntyy. Olisiko vastuu ympäristön siisteydestä myös mökkiläisten asia? Ekologinen ajattelu on meille kaikille sallittua ja se vähentää myös roskien määrää.
 
Ritva Sinervo