Eilen sain ystävältäni huomautuksen siitä, että en ole pitkään aikaan kirjoittanut blogillani. Olen ollut vähän laiska kirjoittamaan  -  vaikka en muuten laiska ole ollutkaan. Onhan sitä käyty loppuvuodesta erilaisia selvitysjuttuja tulevaa uutta valtuustokautta 2013 ajatellen. 

Kävin mm. Raumalla haastattelemassa Kosken Karia (Uudenkaupungin "pelastaja"). Laitan tapaamisesta kirjoittamani muistion teille lukijani tiedoksi. Kun sitä luette, täytyy muistaa, että Uudenkaupungin nettovaje oli 12 ,5 miljoonaa euroa, kun budjettivaje meillä on minimissään 30 - 40 miljoonaa euroa. Meillä työpakkojen menetys on ollut moninkertainen Uuteenkaupunkiin verrattuna. Mukaani tälle matkalle olin pyytänyt Punnan Juhan. Hyvän matkaseuran kanssa matka tuntui oikein onnistuneelta.

Muistio keskustelusta Kari Kosken kanssa Raumalla 19.11.2012 klo 11.30- 13.00
Mukana Kari Kosken lisäksi Juha Punta ja Ritva Sinervo.
 
Kari kertoi meille alustavasti siitä, että Uki:ssa oli käytetty erilaisia hankkeita ja pyritty saamaan yrityksille töitä.
Sitten varsinainen keskustelu koskien UKI:a ja Salon selviytymistä:
Hankalimmiksi ihmisryhmiksi muorostuu ne, joidenka työttömyysaika jatkuu yli 2 vuotta. Pitkään kestänyt työttömyys lisää selkeästi sairastumisriskiä ja masennusta. Samoin Uki:ssa lisääntyivät sairauslomat ja mielenterveysongelmat lomautuksien ja työttömyyden vuoksi. Uki menetti n. 2000 työpaikkaa. Silti ei puhuttu Ukin budjetin nettovajauksesta kuin 12,5 milj. euron määrästä. Kari kauhistui meidän nettovajausta, 40 milj.
Lisäksi pitää huolehtia työttömiksi joutuvien perheistä. Jos molemmat tai kaikki perheenjäsenet ovat joutumassa työttömiksi, niin pitää huolehtia siitä, että heistä ainakin toinen puoliso olisi työelämässä. Kaupungin työntekijöissä voi olla myös niitä perheitä, joissa molemmat ovat kaupungin palkkalistoilla.
Uki:ssa 1993 lomautukset onnistuivat suhteellisen hyvin, mutta ei sitten enää 2010 lomautukset ottaneet onnistuakseen. Liitot vastaan kaikkia toimenpiteitä. Pakolla runnottiin läpi lomautukset talkoovapaina?. (Olikos se noin?) Tarkenna Juha itsellesi jos en muistanut oikein.
Varhaiseläkkeet kalliita kaupungille, n. 1.5milj. euroa per vuosi.
Pitäisi saada aktivoitua henkilökuntaa vaatimaan mahdollisuutta liitoilta lomautusten , talkoovapaiden tai palkanalennusten toteuttamiseen. vapaaehtoiset palkattomat vapaat kannustettavia kohteita.Henkilökunnan pitäisi myös miettiä henkilökohtaisien tulosten parantamista.
Tehtävä vähintään 3 vuoden ratkaisu ja suunnitelma säästötoimenpiteissä.
Elyn uhkasakkoa on vältettävä sosiaali ja terveystoimen sekä varhaiskasvatuksen osalta.
Osalomautukset olisivat ehkä paras ratkaisu lomautuksiin.
Kaikki mahdolliset yhteistyökumppannit käytettävä hyödyksi; yritykset, yhdistykset, järjestöt, seurakunta, ammatilliset oppilaitokset ja työvoimapoliittinen sektori. Työssä oppimista, näyttötutkintoja, pajatoimintaa jne yhteistyössä eri tahojen kanssa.Erillissopimuksia kannattaa harkita.
MM: Rauman seudun katulähetys tekee työtä työttömien,nuorten ja syrjäytymisvaarassa olevien auttamiseksi.                 ( http://www.raumanseudunkatulahetys.fi )
Työllisämisvelvoite ja siihen saa tukea Elystä 80%. Kaikki mahdollinen tuki haettava Elystä.
Yrityksiä tuettava paikallisuutisoinnin kautta, järjestetään tilaisuuksia mm. kaupunkisuunnittelun tiimoilta.
Keskushallinto pitää olla ”hanskassa”. Keskushallinnon pitää koodrinoida ja sen tulee ottaa yritykset mukaan esim työllistämisasiassa. Yrityksille ”porkkanoita”, UKI:ssa esim. 450€/kk:ssa / 4kk yritykselle, jos se otti työhön työttömän työnhakijan 4 kk:si ja jos se poiki pitemmän työsuhteen maksettiin 4 kk:ta lisää. Toimialajohtajat avainasemassa.
Hankintoja voi kohdentaa oman paikkakunnan ja seutukunnan hyväksi miettimällä esim. toimitusajan pituutta, sitä olisiko jokin erityistarve hankinnassa sellainen mitä ei löydy kuin paikkakunnan tuotteiden kohdalla jne. Kokonaisuuksia voi pilkkoa pienemmiksi jne.Hankintojen tähtäin on seutukunnan työpaikkojen säilymisessä.
Erilaisten hankkeiden saaminen alueelle on tärkeää.
Selviytymisstrategia ja suunnitelma on tehtävä kokonaisuutena kauaskantoisesti. Suunnitelman laatimisessa pitää huomioida kaikki edellä mainitut yhteistyötasot. Eri toimintalohkot on huomioitava erillisinä kokonaisuuksina.
Ilmastomuutosten läpäisynperiaatetta kannattaa tutkia suunnittelun yhteydessä ja miettiä kaupungin kulutusta energiatehokkuutta lisäämällä.
Energiatoiminnan yrittämistä kannattaa tuke. ( Siitä olikin satummoisiin eilen seiskauutisissa uutisointia Kuusankosken yritysosaamisen tiimoilta) lajittelua tulisi lisätä ja käyttää energiajätteen lajitellut jakeet omaan kaukolämpötuotantoon.
 
Riskiryhmät kaupungille raskaita taloudellisesti. Niistä joihin tulee panostaa ovat:
-          Perhe
-          Pitkäaikaistyöttömyys
-          Nuoret
Jos nämä ryhmät laiminlyödään, niin tulee vaikeuksia ja ongelmia.
 
T. Ritva


Siis tälläisen muistion lähetin kaikille oman puolueeni valtuutetuille. Työsarkaa on paljon ja kuinka moni meistä laittaa oman työnsä ohessa itsensä todella likoon niin, että selvitetään kaikki edellä mainitut yhteistyömuodot. Yksi on omalla kohdallani varmaa. Niin kauan kuin voimavarani riittää -  olen sydämestäni talkoissa mukana ja viimeiseen asti tulen taistelemaan mm. oman energiatuotannon puolesta niin, että meillä omille jäteyrittäjille riittää töitä. 

Kirjoitan teille joulunpyhinä kukaties lisää siitä mitä olen puuhaillut. Puuhaillut olen ja kysellytkin ilmeisesti joidenkin tulevien päättäjien mielestä liikaa infotilaisuudessa, kun joku uusi valtuutettu persuista oli epäiltyt minusta tulevan uuden Kalevi Satopään. EI minusta tule Satopäätä, mutta haluan selvittää itselleni missä tässä kaupungissa nyt mennään. Ei voi olla valtuustoehdokas, jos työntää päänsä pensaaseen katsomatta totuutta silmiin. 

Toivotan kaikille kanssakulkijoilleni Hyvää ja Ruahallista Joulua sekä parempaa Uutta Vuotta 2013 heart